Andernas pärlor - Peru och Bolivia

24 DAGAR

På denna storslagna resa får du chans att lära känna Sydamerikas fattiga och lite okända pärla Bolivia samt det kanske mer välkända Peru. I denna del av världen har ännu inte turistnäringen satt sina spår, och du möts av mycket vänliga, äkta och otroligt vackra länder. Resor till Andernas pärlor är något ut över det vanliga.

Livet går sin gilla gång i de många indianbyarna och varken befolkningen eller ländernas oförstörda skönhet lämnar någon oberörd. Vi börjar resan i Bolivia som bjuder på en av världens mest varierade naturtyper och artrikedom. Från Andernas högplatå med världens största saltöken Salar de Uyuni till den azurblå Titicacasjön. Vidare till Amazonas djungelområde möter man vänliga leenden och en svårslagen naturskönhet.

Peru var en gång hjärtat i det mäktiga inkariket och idag bär landet det arkeologiska arvet högt. Störst och mest känd bland landets många sevärdheter är utan tvekan inkastaden Machu Picchu, vackert belägen i Andernas regnskogsområde.

 • Program

  Dag 1 – AVRESA

  Avresa från Sverige

  Dag 2 – SUCRE

  Under förmiddagen ankommer vi till den vita staden, Sucre. Sucre är Bolivias andra huvudstad och ligger på 2700 meters höjd över havet. Idag mjukstartar vi resan med en guidad tur i Sucre för att lära känna staden, vi besöker bland annat ett textilmuseum, frihetshuset, en vacker park och utsiktsplats.

  Boende i Sucre.
  Lunch och middag

  Dag 3 – SUCRE

  I Sucre kommer vi att bekanta oss närmare med staden genom en rundtur med besök på en marknad och en kyrkogård. Därefter är det en ledig eftermiddag att spendera i staden som är byggd i kolonialstil och är av bolivianerna själva utnämnd till den vackraste staden i Bolivia.

  Boende i Sucre.
  Frukost

  Dag 4 – TARABUCO

  Vi tar bussen till Tarabuco marknad, där du möter den bolivianska indiankulturen på nära håll. Vi blir guidade runt på den lokala marknaden och får chansen att se hur den lokala befolkningen gör sina inköp för veckan. Marknaden är verkligen till för lokalbefolkningen i och med att turisterna inte kommit i stor utsträckning till Bolivia ännu är här inte mycket turister.

  Eftermiddagen spenderas på egen hand eller för de som vill, följa med på en tur i dinosauriernas spår(tillval). I ett kalkbrott utanför staden har det hittats spår efter dinosaurier, nu finns det en park där vi både får se spåren och fullstora modeller av dinosaurier.

  Boende i Sucre.
  Frukost och lunch

  Dag 5 – SUCRE TILL POTOSÍ

  På bussresan till Potosí(3 timmar) njuter vi av naturens skönhet samtidigt som vår guide berättar om Bolivia. Potosí är upptagen på Unescos världsarvslista och är världens högst belägna stad, på 4090 m öh. Det är svårt att inte förälska sig i denna mysiga plats. Vi bekantar oss med Potosí genom en rundtur där vi bland annat besöker Santa Theresa klostret. Det finns gott om tid att på egen hand utforska staden och kan då bland annat göra ett besök på Casa de la Moneda, som beskriver en del av Bolivias historia.

  Boende i Potosí.
  Frukost, lunch och middag

  Dag 6 – POTOSÍ TILL UYUNI

  Förmiddagen är fri för egna upptäckter, kanske besöker ni silvergruvan? På bergssluttningen strax ovanför Potosí ligger den välkända silvergruvan, där silver brutits sedan 1500-talet. Staden Potosís historia inleddes redan år 1544 då indianen Diego Huallpa upptäckte silver i området.

  Året efter grundades staden till den spanske kungen Carlos V ära. Utgrävningarna lät inte vänta på sig, och den första sändningen av silver skickades till Spanien. Silvergruvan i Potosí är fortfarande levande och drivs idag som ett kooperativ. Det är en hård verklighet för gruvarbetarna och trots den långa gruvtraditionen har förhållandena endast marginellt förbättrats sedan gruvan startades. Om ni vill kan ni boka en tur under jord för att själv få se och uppleva gruvarbetarnas vardag.

  Efter den lediga förmiddagen fortsätter vi vår resa med buss söderut mot Uyuni (ca 4 timmar). Naturen är fortsatt vacker och bland annat får vi för första gången under resan se lamadjur och ev. vicuna som är ett vilt lamadjur med mycket kort päls.

  Vi stannar till och tar bilder av en stor gräsplatå med tusentals lamadjur. Vår guide berättar under resan om vad vi ser och om Bolivia.

  Boende i Uyuni.
  Frukost och lunch

  Dag 7 – JEEPTUR I SALAR DE UYUNI

  Nu följer några dagars jeeptur ut i vildmarken! Här finns det få boende, restauranger och människor. Det väntar nu fantastiska och varierande upplevelser på hoppiga vägar, som är olikt något annat!

  Vi börjar med att uppleva Salar de Uyuni, världens största saltöken. Likt ett fantasilandskap breder högplatån ut sig på ca 3600 meters höjd och ser ut som en isbeklädd vintersjö. Vi utforskar det enorma vita saltlandskapet genom en jeeptur.

  I det vidsträckta saltområdet finns flera vackra öar insprängda. Växtligheten består till stor del av höga kaktusar, som trotsar den ogästvänliga jordmånen. Saltlandskapet, som är 10 580 km2 stor, är beviset för att området en gång varit plats för ett inlandshav. Vi äter lunch från en av ”öarna” mitt i öknen.

  Boende i Saltöknen.
  Frukost och enklare middag som lagas på plats

  Dag 8 – JEEPTUR

  När vi är mätta på salt styr vi Jeepfärden vidare söderut genom ett fantastiskt landskap, mot Laguna Colorada i det sydvästra hörnet av Bolivia. Turen tar oss med till fantastiska platser men som höjdpunkt är den vackra röda sjön Laguna Colorada med tusentals flamingos. Namnet betyder översatt ”den färgade sjön”, och sjöns annorlunda färg kommer genom de röda algerna som finns i vattnet.

  Färden fortsätter till 5000 m öh och en plats med vulkanisk aktivitet. Här ser vi hur det bubblar ur marken i stora lergrytor mitt i ett ökenliknande landskap. Även detta område var en gång en del av det stora inlandshavet.

  Boende i Villamar.
  Frukost, picknicklunch och enklare middag som lagas på plats

  Dag 9 – JEEPTUR

  Idag är sista dagen vi åker på en Jeeptur och dagens höjdpunkt är den svarta sjön, Laguna Negro. Vi besöker även vackra stenformationer som liknar raukar och landskapet runt om är väldigt fascinerande och vackert. Vi avslutar med att köra tillbaka till Uyuni.

  Boende i Uyuni.
  Frukost, picknicklunch

  Dag 10 – MADIDI NATIONALPARK

  Flyget vi tar på morgonen går norrut mot Rurrenabaque och Madidi nationalpark som är en del av Amazonas stora regnskogsområde. Kontrasten är total när man stiger av planet i den lilla orten, från det mycket karga Uyuni till Amazonas gröna landskap.

  I Madidi finns en mångfald djurarter varav många tyvärr är utrotningshotade. Något av det mest imponerande med parken är att den är hem för mer än 1100 olika fågelarter. Det är en ansenlig mängd, men tyvärr är de inte alltid lätta att få syn på.

  Turen ut i Amazonas startar med en längre båttur på floden Rio Beni, som tar oss till vårt boende, som slingrar sig genom regnskogen. Ofta reser sig skogen upp på bergssluttningarna, ha kameran redo för vackra motiv som passeras på färden.

  Genom en vandring i regnskogen kommer vi nära fåglar och apor, även om de är svårupptäckta. På kvällen har vi möjlighet att besöka en indianby, där invånarna fortfarande lever som de gjort under väldigt lång tid.

  Boende i Madidi.
  Frukost, lunch och middag

  Dag 11 – MADIDI NATIONALPARK

  Dagen börjar med att vi tar oss mot nästa boende med en båttur där vi spanar efter kapibarer som är världens största gnagare, tapir, jaguar och apor.

  Äventyret i regnskogen fortsätter och dagen spenderas med att tillsammans med en guide uppleva alla skogens ljud och förhoppningsvis upptäcka många djur- och växtarter. Bland annat görs ett besök på ”Papegojklippan” där olika slags papegojor har sin hemvist.

  På kvällen görs en ”nattvandring” i regnskogen för att få chans att se de nattaktiva djuren.

  Boende i Madidi.
  Frukost, lunch och middag

  Dag 12 – MADIDI NATIONALPARK

  I gryningen tar vi en båttur för att få se de morgonpigga djuren och framförallt många vackra fåglar. Vi tar en sista vandring i den vackra regnskogen och passar på att fiska i floden.

  Boende i Rurrenabaque.
  Frukost och lunch

  Dag 13 – LA PAZ

  Vi lämnar detta vackra och fascinerande område för att flyga till kontrasternas stad, La Paz. Här möter du en härlig mix av gammalt och nytt, där traditionellt klädda indianer samsas med kostymklädda affärsmän. Staden är vackert belägen i en gryta, omgiven av Andernas höga bergstoppar. Nästan överallt i staden ser man Bolivias högsta berg, den vackert snöklädda vulkanen Illimani, 6 490 meter hög.

  La Paz är världens högst belägna huvudstad på 3600 m ö.h. och är fylld med små gränder, kullerstensbelagda torg, restauranger och mysiga caféer. Vi lär känna staden och den bolivianska befolkningen på närmare håll genom en guidad tur i staden.

  Boende i La Paz.
  Frukost, lunch och middag

  Dag 14 – LA PAZ

  Idag upptäcker vi La Paz genom att åka linbana för att få en underbar utsikt över La Paz.

  Nästa stopp är, Fundacion Qhanawara, en verksamhet som vi stödjer varje månad. Det är en svensk tjej som har startat ett fritids för barn i en fattig by utanför La Paz. Här får barnen hjälp med läxor, leka och ha kul, mat och även läkarhjälp om så behövs.

  Boende i La Paz.
  Frukost och picknicklunch 

  Dag 15 – TIAHUANACO TILL HUATAJATA

  Idag åker vi till Tiahuanaco som är en pre-Inka stad i Bolivia. Platsen finns med på Unescos världsarvslista och har varit med sedan 2000. Tiahuanaco ses av de flesta arkeologer som en av de viktigaste platser fram till Inka imperiet och är en vacker och spännande plats för besökare. Vi åker sedan vidare till Huatajata.

  Boende i Huatajata.
  Frukost och lunch

  Dag 16 – HUATAJATA TILL COPACABANA

  Idag följer vi i äventyraren Thor Heyerdahls spår genom att bland annat besöka Andean Roots Eco Village. De tre brödrarna Limachi som hjälpte Heyerdahl att bygga bland annat båten Kon-Tiki kom härifrån. Med Kon -Tiki seglade besättningen från Callao i Peru år 1947 till Polynesien. Förutom den norska besättningen fanns svensken Bengt Danielsson som var kock, sociolog och tolk när det behövdes.

  På eftermiddagen åker vi till Copacabana.

  Boende i Copacabana.
  Frukost och middag

  Dag 17 – SOLÖN

  Från världens högst belägna farbara sjö på gränsen mellan Bolivia och Peru har vi enastående utsikt mot de snöklädda Anderna på över 6 500 meters höjd. Vi gör en heldagsutflykt till den vackra Solön i Bolivia som imponerar med terrassodlingar och enorma vyer. Solön ligger i Titicacasjön som har 41 öar. Den anses helig och vara hemvist åt inkaguden Inti. Vi tar en privat båt ut till ön där vi besöker solbordet och andra viktiga Inkaplatser. Ni får även chansen att vandra över ön.

  Boende i Copacabana.
  Frukost och picknicklunch

  Dag 18 – COPACABANA TILL PUNO I PERU

  En bussfärd tar oss till Puno(ca. 3 timmar) och efter lunch tar vi båten ut till Urosöarna som är flytande öar byggda av vass och jord. Här bor Urosindianerna fortfarande och har bott här i århundraden.

  Boende i Puno.
  Frukost

  Dag 19 – PUNO TILL CUSCO

  Genom ett fantastiskt bergslandskap åker vi buss till Cusco(ca 6,5 timmar). Den gamla inkahuvudstaden på 3 400 meters höjd, har med sina charmiga gränder fått epitetet Sydamerikas vackraste stad. En guidad tur i Cusco tar oss med på ett besök i Soltemplet, katedralen samt en vandringstur runt större delen av staden för att höra dess fascinerande historia.

  Boende i Cusco.
  Frukost och lättare lunch

  Dag 20 – HELIGA DALEN TILL AGUAS CALIENTES

  Urubambadalen var inkafolkets heliga dal och här gör vi ett heldagsbesök för att se på inkaruinerna. Vi besöker fästningen Sacsayhuaman som byggdes för att försvara sig mot invaderande stammar som hotade inkafolket. Vi besöker en alpacka- och lamafarm, samt en stiftelse som tar hand om djur som skadat sig, här får vi eventuellt se en puma och en kondor. Pisaq som är nästa besök är känd för sin färgstarka och livliga marknad.

  Vi besöker en inkaruin som ligger på bergskanten till ett stup med en otroligt vacker utsikt. Vi tar oss vidare till byn Ollantaytambo. Denna charmiga lilla by i Inkadalen har verkligen en rik historia och är den enda by i Peru där inkas stadsplanering finns kvar i original. Dessutom ståtar den med en fantastisk tempelkonstruktion, strategiskt belägen på bergssidan ovan staden. Efter en historierik dag tar vi tåget till Aguas Calientes som är samhället närmst Machu Picchu.

  Boende i Aguas Calientes.
  Frukost och middag

  Dag 21 – MACHU PICCHU

  På morgonen tar vi bussen till Machu Picchu som bara ligger 15 minuter bort för att njuta av att dimmorna lättar över Machu Picchu med förhoppningsvis perfekt utsikt. Under dagen får vi en guidad tur av Machu Picchu och inkarikets fascinerande värld och möjligheten att bestiga Wyana Picchu.

  Ni åker själv tillbaka när ni känner er klar med Machu Picchu och får då lite egen tid i Aguas Calientes, och precis som stadens namn (på spanska varmt vatten) finns det möjlighet att bada i stadens varma källor. Vi tar tåget tillbaka till Cusco.

  Boende i Cusco.
  Frukost och picknicklunch

  Dag 22 – CUSCO

  Egen dag i Cusco. Med en turistbiljett(ingår) har ni möjlighet att besöka flera av Cuscos fina museer, gå på en dans- och musikshow eller besöka fler Inkaruiner som finns i närheten av staden. Eller kanske bara njuta av den vackra staden från ett café eller handla de fina alpackakläderna.

  Boende i Cusco.
  Frukost och middag

  Dag 23 – CUSCO TILL LIMA OCH HEMRESA

  Vi tar flyget till Perus huvudstad Lima (ca 1,5 timme). Vi följer med på en kortare guidad tur i staden. På denna tur åker vi buss och besöker några av stadens sevärdheter.

  Här avslutar vi vår resa tillsammans och flyger antingen hem på kvällen eller morgonen, beroende på när bästa flyget finns.

  Boende i Lima eller hemresa
  Frukost och lunch

  Dag 24 – HEMKOMST

  Hemkomst
 • Boende

  Bolivia är ett fantastiskt men väldigt speciellt land. På de allra flesta ställen kan man numera få fina hotell i Bolivia och vi har hittat många som har en otroligt härlig charm. Men på några ställen är det fortfarande inte möjligt. Även om de har en fantastisk charm så är de enkla. Där det inte finns några fina hotell behöver man ibland dela rum då det inte finns några andra boendealternativ.

  Detta gäller i Saltöken, Villamar och i Madidinationalpark.

  Kontakta oss för mer information om detta.
 • Tillval

  Dag 23 – LIMA TILL PARACAS

  Direkt när vi ankommer till Lima tar vi bussen ner till Paracas. Vår guidade tur i Lima har vi när vi kommer tillbaka till Lima efter tillvalet.

  Boende i Paracas
  Frukost, lättare lunch och middag

  Dag 24 – BALLESTAÖARNA, HUACACHINA & MÖJLIGHET TILL FLYG ÖVER NAZCALINJERNA

  Utflykten idag går till Ballestaöarna som är känt för sitt rika djurliv. Här ser vi sjölejon, sälar, pelikaner, pingviner, tusentals fåglar och med tur även delfiner och kaskelottvalar. En båttur gör att vi får se de vilda djuren.

  Nästa plats är ett ställe som vi normalt sett inte förknippar med Peru och Sydamerika – Huacachina. Enorma sanddyner och öken med oaser av palmer, det känns som att vi besöker Saharaöknen i Afrika! Här kan vi slappna av vid poolen eller prova på sandsurfing!

  På eftermiddagen finns det möjlighet att göra ett besök vid de mytomspunna Nazcalinjerna mitt i den torra stenöknen mot en extra kostnad. Vi ser linjerna genom att flyga då det är så man ser linjerna bäst!

  Boende i Huacachina.
  Frukost, lunch och middag

  Dag 25 – HUACACHINA TILL LIMA OCH HEMRESA

  Vi tar bussen till Lima och följer med på en guidad tur i Lima och efter en spännande och innehållsrik resa påbörjar vi hemresan.

  Frukost och lättare lunch

  Tillval Ballestaöarna och Huacachina

  Pris: 2000 kr per person

  Ingår:
  • Utflykt till Ballestaöarna inkl. engelsktalande guide
  • Boende enligt program
  • Måltider enligt program
  • Transporter enligt program
  • Svensktalande reseledare

  Nazcalinjerna

  Under en av dagarna i Huacachina finns det möjlighet att flyga i små plan (Cesnaflygplan) och se Nazcalinjerna från ovan. Detta måste beställas innan vi kommer dit för att vara helt säker på att få plats. Anledningen att vi inte har inkluderat det i priset är att många inte vill flyga i småplan. Ej inkluderat i priset.

  ÖVRIGA TILLVAL

  Det finns möjlighet att förlänga resan med dagar både innan och efter resan. Om ni önskar andra tillval förutom nedan nämnda kontakta oss så tar vi fram förslag till er.

  Innan resan: La Paz/Santa Cruz
  Sucre

  Efter resan: Lima
  Ballestaöarna och Huacachina

  Under resan kan ni göra kortare extra tillval: När ni kommer till Machu Picchu har ni möjlighet att bestiga en topp efter den guidade turen. Det är mycket enklare än man tror i med att Machu Picchu ligger på mycket lägre höjd än övriga delar av resan så långt, samt att det är en stig upp. Det tar ca 1 timme att bestiga toppen.

  Biljetter måste beställas i förväg då det bara finns 200 st om dagen.
 • Avresedatum

  6 april 2017
  12 oktober 2017
  5 april 2018

  Resans längd: 24 dagar

 • Resan inkluderar

  • Svensktalande reseledare och engelsktalande lokala guider
  • Måltider enligt program
  • Transporter och inrikesflyg (flyg: Uyuni – Rurrenabaque, Rurrenabaque – La Paz och Cusco-Lima)
  • Boende enligt program
  • Stadsrundtur i :Sucre, Potosí, La Paz, Lima
  • Utflykt till Tarabuco
  • Jeeptur i Saltöknen
  • Jeeptur till Laguna Colorada
  • Jeeptur till Laguna Negro
  • Madidi nationalpark * 3 dagar
  • Linbana och topptur i La Paz
  • Besök på Fundacion Qhanawara
  • Utflykt i Thor Heyerdahls spår
  • Utflykt till Solön
  • Utflykt till flytande öarna
  • Utflykt till Heliga dalen
  • Utflykt till Machu Piccu inkl. tågresa
  • Turistbiljett i Cusco
 • Övrig information

  Ingår ej:

  • Personliga utgifter.
  • Dricks.
  • Dryck.
  • Lokal flygplatsskatt och visum

Nyhetsbrev

Ta del av våra erbjudanden och låt dig inspireras!

Kontakta oss

Tel: 021 – 480 60 50
kundtjanst@novatravel.se

Följ oss på sociala medier

Följ NovaTravel på Facebook
  Följ NovaTravel på Twitter  Följ NovaTravel på LinkedIn  Följ NovaTravel på Instagram